o-nm2009.no © øn2009   

 

 

 

I giv akt for O-NM

 

Med Det Holtaalske Skieløber Compagnie trekkes idrettshistorien i kommunen rett inn på arenaen under O-NM. Det vil merkes - ikke minst på kruttlukta!

 

Det Holtaalske Skieløber Compagnie ble gjenopprettet i 1993 med deltakelse i OL på Lillehammer som første, store mål. Dit kom de med bravur. Året etter var de med i Holmenkollen under World Cup der før de satte sitt preg på ski-VM i Trondheim i 1997.

 

Konkurranseidrett på ski

Det opprinnelige skiløperkompaniet ble opprettet i 1718 og nedlagt i 1826. Svenskekongens appetitt på Norge var grunn god nok til å gjøre skiløpersoldater av unge menn fra bygdene Singsås, Haltdalen og Ålen. Hver vinter var det eksersis, der soldatene fikk vist fram ferdighetene sine. Utforløpning med skyting på blink var en av de heftige øvelsene(prøv selv!!)

 

Populære karer

Skiløpersoldatene var populære karer, ikke minst blant bygdenes unge kvinner. Den nederlandske sjøkapteinen Cornelius de Jong måtte ligge med skipet til reperasjon en vinter i Trondheim, og fikk bivåne eksersisen på gården Vinsnes i Singsås 11. mars 1796. Dette skrev han utførlig om i en bok han ga ut noen år senere.

Der skriver han: "Aftenen tilbragte vi alle i munterhet. Der innfant seg en del bondepiker som skiløperne danset med til langt på natt, mest en meget trettende dans som man kaller polsdans".

 

Mer idrettshistorie

En av deltakerne i skiløperkompaniet i 1994 var Jens J. Nygård (bildet). Han er den eneste fra Holtålen som har deltatt i sommer-OL. Det skjedde i 1972 i München på 60 skudd liggende. Jens J., født og oppvokst i Aunegrenda, var som junior på landslaget i friidrett (110 meter hekk). Senere ble han grossist i NM-titler i skyting - både med rifle og pistol. Jens døde for fire år siden.

Hans eldste sønn, Jens Halstein Seeberg Nygård, var tatt ut til deltakelse i sommer-OL 1980 i Moskva. Det ble det som kjent ikke noe av pga Norges boikott.

Jens Halstein har vært en drivende kraft i å få rekonstruert skiløperkompaniet, og få samlet historien rundt kompaniet (se www.hsc.grenader.no).

 

I 1996 ga forfatteren Frid Ingulstad ut romanen "Hvite flammer", med handling knyttet til skiløperkomåpaniet. Nå arbeider Jens Halstein med å få denne historien filmatisert i USA.

 

En annen sønn av Jens J. er Lars Axel Seeberg Nygård, også han skiløpersoldat. Lars Axel har som far og bror utmerket seg nasjonalt og internasjonalt innen skyting. Som bøssemaker har han vært sterkt medansvarlig for at det norske skiskytterlandslaget har hatt gode våpen og riktig ammunisjon i mange år.

 

 

 

 

 Til nyhetsarkiv

 

 

 

 

Vilje - lyst - lojalitet

 

 

 

 

 

 

 

 

Hovedsponsor:

 

 

Sponsorer:

 

 

 

 

 

 

Ingunn Hultgreen Weltzien

 

 

 

 

 

 Tips

 

Send tips og bilder til olve.morken@gauldalen.no