o-nm2009.no © øn2009   

 

 

 

Se løperne på storskjerm

 

NM i Holtålen blir første gang i Norge at publikum får følge de beste o-løperne på storskjerm mens de er ute i løypa. Dette takket være en GPS-sender utviklet for formålet. Norges Orienteringsforbund har kjøpt inn 50 slike enheter.

 

GPS-senderen veier 120 gram og er fylt med finsk software. Forhåpningene til denne "dingsen" er at publikum vil få et helt annet inntrykk av det som skjer ute i løypa under et o-løp, men også gi trenerne et verktøy for evaluering av et løp og løperne bedre muligheter til å utvikle seg teknisk.

Ei ny tid
- Dette blir en ny dimensjon for oss og et teknologisk gjennombrudd som vil åpne opp nye muligheter. Med dette systemet kan vi studere minste bevegelse i skogen og følge hvem som helst. Vi kan også forstå bedre hva utøverne kan forbedre seg på teknisk og se hva utøverne faktisk driver med mellom postene. Mens løperne skal ha full fart i skogen på enkelte steder, må de noen ganger bremse. Det er morsomt at vi kan få et gjennombrudd med denne teknologien i Norge, sier landslagssjef Petter Thoresen.
Thoresen vil blant annet ta i bruk systemet på landslagssamlinger og under trening.

 

Fjernstyrt
Og når Marianne Andersen eller Anne Margrethe Hausken er på en økt langt unna, kan treneren sitte ringside foran pc-en. I første omgang vil data brukes for å danne utvikling av dagens løpere. Men innsamling av data vil dette danne grunnlag for en nye metoder på å lære morgendagens utøvere optimal orienteringsteknikk.
Trenere og andre skal settes i stand til også å gi datagrunnlag til videre analysearbeid med denne investeringen. Målet er også å videreutvikle orienteringsteknikker og gi treneren et bedre verktøy for løperoppfølging.


VM-forberedende
Prosjektet skal i første omgang bistå til å videreutvikle utøverne med tanke på topp prestasjoner i VM i Trondheim august 2010. Produkter og systemer utviklet i perioden skal danne basis i landslagenes teknikktrening fra 2010.
Det er delmål å bruke teknologi utviklet i prosjektet på yngre utøvere,
13-20 år, for å tidligere kunne gi riktig coaching og presis analyse i
forbindelse med teknikkutvikling.
- Det veldig artig å ha fått til dette her, og er steg to i forhold til tv- og medieprosjektet vårt. Målet er å benytte systemet på alle store arrangementer, gjerne også mindre arrangementer, forteller en fornøyd generalsekretær i Norges Orienteringsforbund, Bjørnar Valstad.

Valstad forteller at på sikt skal hvem som helst kunne kjøpe seg en enkel gps-brikke eller enhet for å bruke på trening eller løp.

Tas i bruk under NM
Første arrangement som den nye teknologien skal benyttes er under NM-uka på Haltdalen stadion under løpene fredag 11. september. Der kommer hovedsakelig de beste i seniorklassene til å bli sporet via GPS samt de antatt beste lagene på sisteetappe i stafettene. Men også enkelte av de eldste juniorene vil få ta del i teknologien denne ene dagen.

 

Historisk

- Jeg synes dette er helt fenomenalt. Dette blir første NM i historien somfår denne muligheten, og er enormt stort for oss. Det var noe av dette vi håpet på i et samarbeid med neste års VM-arrangører. Vi setter stor pris på at forbundet har gått i bresjen for dette, og det har vært viktig for oss at VM-organisasjonen i Trondheim er med, forteller leder av hovedkomiteen for årets NM, Olve Morken.

Under VM neste år vil nemlig teknologien bli benyttet fullt ut i TV-sendingene.

 

 

 

 Til nyhetsarkiv

 

 

 

 

Vilje - lyst - lojalitet

 

 

 

 

 

 

 

 

Hovedsponsor:

 

 

Sponsorer:

 

 

 

 

 

 

Ingunn Hultgreen Weltzien

 

 

 

 

 

 Tips

 

Send tips og bilder til olve.morken@gauldalen.no